GEMİ KOMPRESÖRÜ

 

Yerli ve yabancı marka gemi kompresörleri

KompresorTeknikServis.com gemi kompresör satışı, servisi, bakımı ve tamiri ile ilgili tüm hizmetleri sağlamaktadır. Gemi kompresör modelleri ve fiyatları hakkında bazı detayları sayfamızdan edinebilirsiniz. Daha detaylı bilgi için hemen bizimle iletişime geçiniz.

Fransız kökenli bir kelime olan kompresör, havayı bir yay gibi sıkıştırarak basınçlı hava üretmeyi sağlayan makinelere verilen isimdir. Ya da diğer ifade ile mekanik enerjiyi pnömatik enerjiye dönüştüren cihazlardır. Çalışma prensibi kullanıldığı alan göre değişiklik gösterir. Tarihi çok eski olup Otto von Guericke’nin 1650’li yıllarda kompresör ve vakum pompaları ile ilgili önemli çalışmalar yaptığı bilinmektedir. 1872’de ise sıkıştırma yanında soğutma da yapılmıştır. Günümüzde birçok sektörün vazgeçilmez enerji kaynaklarından biri olup özellikle gemicilik sektöründe de kullanılmaktadır.

Gemi Kompresörü Nedir?

Birçok amaç için kullanılan sıkıştırılmış hava için gemilerde de hava kompresörleri kullanılıyor. Kompresörler, dışarıdan aldığı hava veya sıvıyı basınçlı hava veya sıvıya dönüştürür. Gemilerde kullanılan kompresörler güverte kompresörü başta olmak üzere AC kompresör ve soğutma kompresörü olup bunlar en çok tercih edilen gemi kompresörleridir. Gemi kompresörlerinin en önemli özelliği uzun süre arıza vermeksizin çalışabiliyor olmasıdır. Gemi kompresörleri herhangi bir arıza verdiğinde arızalar kolay tespit edilir ve giderilir. Gemi kompresörlerinin bakımı her ne kadar düzenli yapılmaya çalışılsa da bazı durumlarda kompresör bakımları ihmal edilmektedir.

Kompresörler makine bölümünün sorumluluğunda olup; mühendis, elektrikçi, makine lostromosu, fitter ve yağcı kontrolündedir. Gemilerin Teknik Yönetmeliği madde 39 da kompresörlerle ilgili mevzuatlar maddeler halinde listelenmiştir. Buna göre;

1 Basınçlı hava sistemlerinde hava kompresörü ve hava tüplerinde yüksek basıncı düşüren ve sistem içindeki su ve yağı dreyn edebilen düzenlemeler yapılmalıdır.

2 İçten yanmalı makineler aracılığı ile yürütme gücü sağlanan gemilerde, hava düzeneği geri yanma ve ilk hareket havası borularında patlamaya karşı uygun şekilde teçhiz edilir.

3 Hava kompresörlerinde doldurma devreleri direkt olarak hava tüplerine bağlanır ve hava tüplerinden ana ve yardımcı makinelere ve servis hattına ayrı ayrı kanallarla gider.

4 Ana ve yardımcı makinelerin ilk hareketinin hava ile gerçekleştiği sistemlerde ana kompresörlerin devre dışı kalması durumunda acilen devreye sokulabilecek manuel veya bağımsız güç kaynağından beslenen bir motorla bağlantılı kompresör bulundurulur.

5 Her basınçlı devre sisteminde en az iki tane emniyet valfi bulunur. Eğer kompresör basınç limit değere ulaşırsa ve otomatik olarak stop ediyorsa bu valflerden birine muafiyet verilebilir.

6 Bu madde sadece yeni gemilere uygulanmaktadır.

 

Gemi kompresörü

 

Gemi Kompresör Çeşitleri ve Özellikleri?

Gövdesi dökme demirden olan kompresörler, helisel ve çevresel kanallara sahip çark ve gövdeden oluşmaktadır. Kompresör ve türbin çarkı aynı mil üzerinde olup birlikte çalışır ve aynı hızla döner. Kompresöre hava filtresinden gelen hava çark kanatları sayesinde hızla çevreye savrulur. Kompresör kanatçıkları ortalama 100.000 devir/dakika hızla dönerek havayı merkezden çevresel kanatlara fırlatır. Basınç olarak dışarıdaki basıncın iki katına çıkılır.

Gemi kompresörleri çeşitleri genel olarak şöyledir:

  • Santrifüj Kompresör
  • Döner Kanatlı Kompresör
  • Döner Vidalı Kompresör
  • Pistonlu Hava kompresörü

1. Santrifüj (Turbo) Kompresör

Yüksek hızla dönen impellerin (fan, pervane, kanatlı rotor) havaya enerji transfer ettiği dinamik bir kompresör türüdür. Tasarım olarak yağsız kompresörlerdir. Sürekli hizmet kompresörü olup hareketli parça sayısı çok azdır. Bu özellikleri ile avantajlıdır. Yağsız hava gereken yerlerde ve yüksek hava debisinin gerekli olduğu yerlerde kullanıma uygundur.

2. Döner Kanatlı Kompresör

Sektörde geniş bir uygulama alanı olan döner kanatlı kompresör enerji tasarrufu sağlamak için tasarlanmıştır. Yönetim paneli elektronik olup son teknolojidir. Emiş valfi ile havayı içeri alır. Strator ve rotor arasında hava taşınır. Sıkıştırılan hava soğutulmak için sürekli yağlanır. Basınçla sıkıştırılmış hava ilk yağ ayıracından geçer. Kalan yağ parçacıkları son yağ ayıracında tutulur. Dâhili basınç svici sayesinde hava debisi de ayarlanır.

3. Döner Vidalı Kompresör

Döner vidalı kompresörler, hava hareketinin aktarılması sırasında ortaya çıkan eksenel kuvveti karşılamak için pompa çıkışına strast yatağının takılı olduğu kompresörlerdir. Strast yatağı karşısında da genleşmeleri karşılayan kayıcı yatak vardır.

4. Pistonlu Hava kompresörü

Yağlı, yağsız, tek taraflı, çift taraflı ve diyaframlı pistonlu hava kompresör çeşitleri mevcuttur. İhtiyaca göre tercihler değişmektedir.

Hava Kompresörleri de kendi arasında 4’e ayrılır:

  • Ana Hava Kompresörü
  • Güverte Hava Kompresörü
  • Doldurma Kompresörü
  • Acil Hava Kompresörü

1. Ana Hava Kompresörü

Ana motor ve ana motora yardımcı motorların çalıştırılmasında ihtiyaç duyulan yüksek basınçlı havanın elde edilmesinde kullanılır. Ana motoru çalıştırmak için yüksek kapasiteli bir kompresöre ihtiyaç vardır Bu görevi de ana hava kompresörü yerine getirir.

2 .Güverte Hava kompresörü

Havayı sıkıştırmaya yarayan motorlu cihazlardır. Havayı kapalı bir hazneye doğru sıkıştırarak basıncı arttırır. Güverte hava kompresörü, sıkıştırılmış havanın bir gemi için ne denli önemli olduğunu en belirgin şekilde ortaya koyar. Güverte hizmetlerinden gemi düdüğünü çalmaya, yardımcı dizel motoru çalıştırmadan yangın alarmı ve hızlı kapama valflerini çalıştırmaya kadar birçok alanda kullanılır.

3. Doldurma Kompresörü

Sistemde bir sızıntı ortaya çıktığında bu sızıntıyı bertaraf etmede doldurma kompresörü kullanılır. Basınçlı hava belli bir seviyenin altına düştüğünde doldurma kompresörü devreye girerek basınç ilavesi yapar ve basıncın normal seviyeye ulaşmasını sağlar. Gemilerde kıyıdan açıldıktan sonra yaşanabilecek sıkıntılar karşısında pratik ve hızlı bir şekilde çözüm üretmeye yarar.

4. Acil Hava Kompresörü

Acil durumlarda devreye giren kompresör çeşididir.

Kompresör tamiri

Gemi Kompresör Tamiri

Gemi kompresör tamiri uzmanlık isteyen bir konudur. Alanında tecrübeli ve iyi eğitilmiş bir teknik kadro gerektirir. Kompresör arızalarında doğru teşhis son derece önemli olup soğutma sistemi bakımı için hayati önem taşır. Arızanın temel nedenini bulmak, tanımak ve değerlendirmek uzman bir ekip tarafından gerçekleştirilebilir. Kompresör arızaları dış arızalar, iç arızalar ve elektrik arızaları olarak 3 grupta incelenir.

Kompresör Dış Arızaları

Kompresör kayışlarının kopması veya kayması
Kompresörün dönmemesi (çalışmaması)
Pompanın dönmemesi (çalışmaması)
Fanın dönmemesi (çalışmaması)

Kompresör İçi Arızalar

Basınç ve sıcaklık dereceleri izlenerek tespit edilebilen arızalardır. Bunlar;

Valfleri veya pistonların hasara uğraması
Genleşme valfi ayar elemanlarının arızaları

Kompresör Elektrik Arızaları

Elektrik arızaları soğutucu akışkanı ile alakalı olup az yükleme, aşırı yükleme veya soğutucu akışkanın kirlenmesi nedeni ile ortaya çıkar.

Kompresörlerde genel olarak görülen arızalar ise şöyledir;

Kompresörden tasfiye edilen gaz basıncının yükselmesi

Kompresörde emilen gaz basıncının düşük olması

Kompresörde basılan gaz basıncının düşük olması

Kompresörde emilen gaz basıncının yükselmesi

Kompresörün Normal Basınçta olmasına rağmen çalışmaması

Kompresörün anormal sesler çıkarması

Yağ sıcaklığının yükselmesi

Karterde karlanma ve su damlacıkları görülmesi

Yağ basıncının düşük olması

Yağ basıncının yüksek olması

Kompresör makine yağının çabuk azalması

Yüksek basınç-düşük basınç farkının azalması

Yağ ayırıcısından anormal sesler gelmesi

Yağ ayırıcısında yağın tam anlamı ile ayrılmaması

Kondensör soğutucu sıvısının kondenser borularında düzenli akmaması

Kondensöri normal basınçta olmasına rağmen soğutucu maddenin yoğunlaşmaması

Evaporatörün yeterli soğutma yapmaması

Kondensör levhalı evaporatörlerinin levhaları arasında buzlanmanın olması

Tüm bu arızaların kendi aralarında da nedenleri çeşitlidir. Kompresör arızaları ve nedenleri oldukça çeşitli olup tamir için mutlaka uzman bir ekipten destek almak gerekir.

Gemi kompresör servisi – Gemi kompresör bakımı

Gemi Kompresör Bakımı

Gemi kompresör bakımı, kompresör tamirinde olduğu gibi alanında uzman bir ekip tarafından yapılmalıdır. Herhangi bir arıza ortaya çıkmadan yapılan bakımlar olup, olası büyük arızaların ortaya çıkması engellenir.

Kompresör bakımı, makinenin ömrünü uzatan ve performansını arttıran bakımları içerir. Unutulmaması gereken, verimsiz çalışan kompresör sistemlerinin enerji tüketiminin çok daha fazla olduğudur. Üretici firmanın ön gördüğü periyodlarda yapılan kompresör bakımı makine performansını ve ömrünü arttırarak ilk günkü verimle çalışmasını sağlar.

Vidalı kompresörlerde bakım saatleri üretici firma tarafından belirlendiğinden kullanma kitapçıklarında detaylar belirtilir.

Pistonlu kompresörlerde üretici firma tarafından belirtilen bir bakım saati olmadığı için bakım zamanını söylemek zordur.

Karmaşık bir yapıya sahip olan kompresörlerin bakımı ihmal edilmemeli aşağıdaki bakımlar yaptırılmalıdır.

  • Tanklardaki Suyun Boşaltılması

  • Havalandırma Deliklerinin Temizlenmesi ve Filtre Değişimleri

  • Bağlantı Elemanlarının Kontrolü

  • Hortumların Kontrolü

  • Motor Bakımı

  • Yağ Kontrolü ve Değişimi

  • Seperatör Elemanı Değişimi

  • Yağ Dönüş Hattı (Scavenge) Bakımı

  • Soğutma Radyatörü Bakımı

Gemi kompresörleri periyodik bakımı için hizmet sunan profesyonel firmalar bulunuyor. Alanında uzman personellerle orijinal yedek parça hizmeti sunuluyor. Markası ve modeli yanında koşullara göre gemi kompresör bakım ücretleri de değişiyor. Kompresörlerin mekanik aksamları sürekli hareket halinde olduğu için zaman içinde görülebilecek olası bir arızaya karşı periyodik bakımlarının ihmal edilmemesi gerekiyor.