Kompresör bakımı nasıl yapılır sorusu hakkında ve bu konuda öğrenmek istediğiniz her ne varsa sizler için hazırladığımız bu yazımız ile istenen bilgilere ulaşabilirsiniz. Kompresör bakımı, konusunda uzman ve deneyimli çalışanlar tarafından yapılması gereken bir onarım süreci olarak karşımıza çıkar. Parça değişimi başta olmak üzere kompresör üzerinde yapılan ölçüm ve analizlerde işini bilen personellerin görev alması ve gerektiği anda soruna müdahale edebilmesi önemlidir. Özenli bir işçiliğin ön plana çıktığı kompresör bakımında bazı püf noktaları gözden kaçırmamak ve bu doğrultuda hizmet vermek gerekir.
Kompresör bakımı konusunda ilk olarak bu makinelerin çeşitli nedenlerden dolayı arıza yaptığını söylemek mümkündür. Arıza anında müdahale etmesi gereken kişilerin kompresör servisi hizmetisunan uzman ve deneyimli bir ekip olması gerekir. Ayrıca farklı çeşitlere sahip olan kompresörlerin bakım süreçleri de farklıdır. Bu nedenle kompresör tamiri ve bakımı yapan kişinin kompresörlerden anlaması ve bilinçli bir bakım işlemine tabi tutması gerekir. Aksi taktirde kompresörde istenmedik olumsuz durumlar meydana gelebilir ve bunun akabinde ise kompresör tamamen kullanılmaz bir hal alabilir.
Kompresör Nedir?
Kompresör, atmosferdeki havayı adeta bir yay gibi sıkıştırır ve ardından basınçlı hava olarak geri verir. Bu şekilde havayı basınçlı bir hale getiren motorlu makineler kompresör olarak adlandırılır. Aslında kompresörlerin mekanik enerjiyi pnömatik enerjiye dönüştürdüğünü söylemek yanlış olmaz. Dönme hareketini elektrik motorundan elde eden kompresörler, aldıkları hareketi kendi içerisinde negatif basınca çevirir. Hava öncelikle bir filtre üzerinden emilir ve ardından dar bir hacme hapsedilir ve sıkıştırılma işlemi uygulanır. Basıncın seviyesi ise sıkıştırılma oranına bağlı olarak değişiklik gösterir.
Kompresör Çeşitleri
Günümüzde iki farklı tipte kompresör çeşidinden bahsetmek mümkündür. Bunlardan biri pistonlu kompresör, diğeri ise vidalı kompresör olarak karşımıza çıkar. Bu kompresörlerin bakım süreci de birbirinden farklıdır. Bu nedenle her iki kompresörü farklı açılardan değerlendirmek ve herhangi bir sorun ile karşılaşılması halinde buna göre bir çözüm yolu üretmek gerekir.
Pistonlu Kompresör Bakımı Nasıl Yapılır?
Pistonlu kompresör bakımı sırasında görev alan kişilerin bu alanda uzman ve deneyimli teknisyenler olması öncelikli şartlardan biridir. Bunun yanında kompresör bakımında her zaman titiz ve özenli bir işçilik ortaya koymak ve hemen her açıdan arızanın meydana gelme nedenini değerlendirmek gerekir. Pistonlu kompresörlerde oluşan arızaların başlıca nedenleri arasında yetersiz soğutma sistemi yer alır. Bu kompresörler genelde yeterli bir soğutma sistemine sahip değildir ve oluşan arızaların ana nedeni soğutma sistemi olarak görülür. Ayrıca pistonlu kompresörleri bir araya getiren parçalar aşağıdaki gibi sıralanabilir;
- Ana gövde
- Krank
- Biyel kolu
- Piston
- Segman
- Silindir
- Sibop
Pistonlu kompresörler, genel olarak bu parçalardan oluşur ve parçaların tamamı sistem içerisinde birbiri ile ilişki halindedir. Bunun yanında pistonlu kompresörler araç motorları ile kendisini bir araya getiren parçalar açısından büyük bir benzerlik gösterir.
Pistonlu kompresörlerin bakımında ise soğutma sistemi kaynaklı arızalar ön plana çıkar. Çünkü bu makinelerde yeterli bir soğutma sistemi bulunmaz ve arızalar ise genelde soğutma sistemine bağlı olarak ortaya çıkar. Kompresör içerisinde yer alan soğutma sistemi, makineyi yeteri kadar soğutamadığı durumlarda ve kompresör de sürekli çakışma halinde ise siboplar bir süre sonra çok fazla ısınmaya başlar. Bunun ardından ısınan siboplar yağ seviyesinin de düşmesi ile segmanlarda yağsızlıktan aşınma sorunları ortaya çıkmaya başlar. Segmanlar aşınma oluşumu ise diğer parçalarda çeşitli hasarlar meydana gelmesine neden olur.
Eğer bir kompresörde yağ seviyesinden kaynaklı segmanlarda aşınma oluşuyorsa ilk olarak silindirler çizilebilir. Daha sonra ise silindirlerden kopan parçalar pistonlara veya biyel koluna zarar verebilir. Tabi aynı zamanda krank rulmanlarının da bozulması ve biyel koluna bağlı olarak gövde üzerinde kırılma ya da çatlamaların da meydana gelmesi mümkün olur. Bu sorunların oluşması halinde pistonlu kompresör çalışmayı durdurur ve hatta bir daha çalışmaz hale gelebilir. Bunun sonucunda ise uzman ve deneyimli kişiler tarafından tamir edilmesi gerekir.
Pistonlu kompresörlerin bakımı sırasında ilk olarak yağ seviyesi kontrol edilir. Bunun ardından yağ seviyesi düşük ise ortaya çıkabilecek diğer sorunlar üzerinde analizler yapılır. Aynı zamanda kontrol edilen başka bir nokta ise yağ sızıntısı olup olmadığıdır. Yağ sızıntısı ile beraber kompresörün çalışma anında farklı bir ses çıkarıp çıkarmadığını da bakılır. Kompresörün basınç oranı, soğutma sistemi ve titreşim gibi durumlar da yine bakım esnasında kontrol edilmesi gerekenler arasında yer alır.
Kompresörün bakımında çeşitli ölçümler ve testler yapılır. Bu kontrol ve testler, kompresörün tam olarak hangi nedenle arızalandığını tespit etmek içindir. Ayrıca parça değişimini gerekli olup olmadığı da yine kontroller ve testler ile ortaya çıkar. Eğer parça değişimi gerekiyorsa bu değişimin mutlaka orijinal ya da orijinal yakın parçalar ile yapılması büyük bir önem arz eder. Gerekli işlemlerin ve parça değişimini yapılmasının ardından kompresör bakımı sona erer ve tekrar kompresör çalıştırılarak denemeler yapılır. Eğer çalışma sırasında herhangi bir sorun gözlenmiyor ise kompresör kaldığı yerden çalıştırılmaya devam eder.
Vidalı Kompresör Tamiri ve Bakımı Nasıl Yapılır?
Basınçlı hava elde etmek için kullanılan vidalı kompresörler, piston bulunmayan ve iç içe geçmiş rotor çiftinin yer aldığı bir kompresör çeşididir. Pistonlu kompresörlere göre farklı şekilde arıza yaptıklarını söylemek yanlış olmaz. Bu yüzden kompresör servisi sırasında tamir ve bakımı yapılan işlemler de pistonlu kompresörlere göre farklılık gösterir. Vidalı kompresörlerde çok sık ortaya çıkan sorunlar şu şekildedir;
- Vidalı kompresör çalışırken bir anda durabilir ve tekrar çalışmayabilir.
- Çok fazla yağ tüketimi olması halinde birtakım arızalar meydana gelebilir.
- Ayrıca kompresörün genelde yükte çalışması çeşitli arızalar oluşturabilir.
- Kompresörde bulunan emniyet supabı çok sık aralıklar ile açılıp kapanabilir.
- Bunların yanı sıra kompresörün boşta çalışması ve aynı zamanda yüke geçmede sıkıntı yaşanması ya da hiç geçememesi yine bir arıza nedenidir.
- Diğer yandan kompresörü hiç beklenmedik anda aniden durdurmak ve sonrasında hava emici filtrelerden yağ akması yine arıza nedeni olarak karşımıza çıkar.
Vidalı kompresör bakımı da aynı şekilde yine alanında uzman ve tecrübeli çalışanların görev alması gerekir. Bu kişiler öncelikle oluşan arıtanın tespitini yapar ve hangi nedenle ortaya çıktığını bulmaya çalışır. Bunun ardından ise gerekli ölçümler ve analizler yapılarak arızanın nasıl giderileceği belirlenir. Bunun yanında eğer gerekli ise parça değişimi yapılır ve değişimin orijinal parçalar ile yapılması gerekir. Ayrıca parça değişimi de yine titiz ve özenli bir işçilik ile yapılmalıdır ki; değişim sırasında kompresörün diğer sağlam parçalarına hiçbir şekilde zarar verilmesin.
Siz de ister vidalı kompresör ister pistonlu kompresör çeşitlerinden birine sahip olun, bakım sürecinde her zaman konusunda uzman ve deneyimli teknisyenler ile çalışmaya özen gösterin. Çünkü buna dikkat etmeniz hem alacağınız hizmet hem de maddi açıdan her zaman karlı çıkmanıza olanak sağlar. Eğer sahip olduğunuz kompresörler için kaliteli ve profesyonel bir hizmet almazsanız, daha sonradan istenmedik sorunlar ile karşı karşıya kalabilir ve bunun yanında işlerinizin aksamasına neden olabilirsiniz.