Kompresör Bakımı Nasıl Yapılır?

Kompresör bakımı nasıl yapılır sorusu hakkında ve bu konuda öğrenmek istediğiniz her ne varsa sizler için hazırladığımız bu yazımız ile istenen bilgilere ulaşabilirsiniz. Kompresör bakımı, konusunda uzman ve deneyimli çalışanlar tarafından yapılması gereken bir onarım süreci olarak karşımıza çıkar. Parça değişimi başta olmak üzere kompresör üzerinde yapılan ölçüm ve analizlerde işini bilen personellerin görev alması ve gerektiği anda soruna müdahale edebilmesi önemlidir. Özenli bir işçiliğin ön plana çıktığı kompresör bakımında bazı püf noktaları gözden kaçırmamak ve bu doğrultuda hizmet vermek gerekir.

Kompresör bakımı konusunda ilk olarak bu makinelerin çeşitli nedenlerden dolayı arıza yaptığını söylemek mümkündür. Arıza anında müdahale etmesi gereken kişilerin kompresör servisi hizmetisunan uzman ve deneyimli bir ekip olması gerekir. Ayrıca farklı çeşitlere sahip olan kompresörlerin bakım süreçleri de farklıdır. Bu nedenle kompresör tamiri ve bakımı yapan kişinin kompresörlerden anlaması ve bilinçli bir bakım işlemine tabi tutması gerekir. Aksi taktirde kompresörde istenmedik olumsuz durumlar meydana gelebilir ve bunun akabinde ise kompresör tamamen kullanılmaz bir hal alabilir.

Kompresör Nedir?

Kompresör, atmosferdeki havayı adeta bir yay gibi sıkıştırır ve ardından basınçlı hava olarak geri verir. Bu şekilde havayı basınçlı bir hale getiren motorlu makineler kompresör olarak adlandırılır. Aslında kompresörlerin mekanik enerjiyi pnömatik enerjiye dönüştürdüğünü söylemek yanlış olmaz. Dönme hareketini elektrik motorundan elde eden kompresörler, aldıkları hareketi kendi içerisinde negatif basınca çevirir. Hava öncelikle bir filtre üzerinden emilir ve ardından dar bir hacme hapsedilir ve sıkıştırılma işlemi uygulanır. Basıncın seviyesi ise sıkıştırılma oranına bağlı olarak değişiklik gösterir.

Kompresör Çeşitleri

Günümüzde iki farklı tipte kompresör çeşidinden bahsetmek mümkündür. Bunlardan biri pistonlu kompresör, diğeri ise vidalı kompresör olarak karşımıza çıkar. Bu kompresörlerin bakım süreci de birbirinden farklıdır. Bu nedenle her iki kompresörü farklı açılardan değerlendirmek ve herhangi bir sorun ile karşılaşılması halinde buna göre bir çözüm yolu üretmek gerekir.

Pistonlu Kompresör Bakımı Nasıl Yapılır?

Pistonlu kompresör bakımı sırasında görev alan kişilerin bu alanda uzman ve deneyimli teknisyenler olması öncelikli şartlardan biridir. Bunun yanında kompresör bakımında her zaman titiz ve özenli bir işçilik ortaya koymak ve hemen her açıdan arızanın meydana gelme nedenini değerlendirmek gerekir. Pistonlu kompresörlerde oluşan arızaların başlıca nedenleri arasında yetersiz soğutma sistemi yer alır. Bu kompresörler genelde yeterli bir soğutma sistemine sahip değildir ve oluşan arızaların ana nedeni soğutma sistemi olarak görülür. Ayrıca pistonlu kompresörleri bir araya getiren parçalar aşağıdaki gibi sıralanabilir;

  • Ana gövde
  • Krank
  • Biyel kolu
  • Piston
  • Segman
  • Silindir
  • Sibop

Pistonlu kompresörler, genel olarak bu parçalardan oluşur ve parçaların tamamı sistem içerisinde birbiri ile ilişki halindedir. Bunun yanında pistonlu kompresörler araç motorları ile kendisini bir araya getiren parçalar açısından büyük bir benzerlik gösterir.

Pistonlu kompresörlerin bakımında ise soğutma sistemi kaynaklı arızalar ön plana çıkar. Çünkü bu makinelerde yeterli bir soğutma sistemi bulunmaz ve arızalar ise genelde soğutma sistemine bağlı olarak ortaya çıkar. Kompresör içerisinde yer alan soğutma sistemi, makineyi yeteri kadar soğutamadığı durumlarda ve kompresör de sürekli çakışma halinde ise siboplar bir süre sonra çok fazla ısınmaya başlar. Bunun ardından ısınan siboplar yağ seviyesinin de düşmesi ile segmanlarda yağsızlıktan aşınma sorunları ortaya çıkmaya başlar. Segmanlar aşınma oluşumu ise diğer parçalarda çeşitli hasarlar meydana gelmesine neden olur.

Eğer bir kompresörde yağ seviyesinden kaynaklı segmanlarda aşınma oluşuyorsa ilk olarak silindirler çizilebilir. Daha sonra ise silindirlerden kopan parçalar pistonlara veya biyel koluna zarar verebilir. Tabi aynı zamanda krank rulmanlarının da bozulması ve biyel koluna bağlı olarak gövde üzerinde kırılma ya da çatlamaların da meydana gelmesi mümkün olur. Bu sorunların oluşması halinde pistonlu kompresör çalışmayı durdurur ve hatta bir daha çalışmaz hale gelebilir. Bunun sonucunda ise uzman ve deneyimli kişiler tarafından tamir edilmesi gerekir.

Pistonlu kompresörlerin bakımı sırasında ilk olarak yağ seviyesi kontrol edilir. Bunun ardından yağ seviyesi düşük ise ortaya çıkabilecek diğer sorunlar üzerinde analizler yapılır. Aynı zamanda kontrol edilen başka bir nokta ise yağ sızıntısı olup olmadığıdır. Yağ sızıntısı ile beraber kompresörün çalışma anında farklı bir ses çıkarıp çıkarmadığını da bakılır. Kompresörün basınç oranı, soğutma sistemi ve titreşim gibi durumlar da yine bakım esnasında kontrol edilmesi gerekenler arasında yer alır.

Kompresörün bakımında çeşitli ölçümler ve testler yapılır. Bu kontrol ve testler, kompresörün tam olarak hangi nedenle arızalandığını tespit etmek içindir. Ayrıca parça değişimini gerekli olup olmadığı da yine kontroller ve testler ile ortaya çıkar. Eğer parça değişimi gerekiyorsa bu değişimin mutlaka orijinal ya da orijinal yakın parçalar ile yapılması büyük bir önem arz eder. Gerekli işlemlerin ve parça değişimini yapılmasının ardından kompresör bakımı sona erer ve tekrar kompresör çalıştırılarak denemeler yapılır. Eğer çalışma sırasında herhangi bir sorun gözlenmiyor ise kompresör kaldığı yerden çalıştırılmaya devam eder.

Vidalı kompresör servisi: tamir ve bakım

Vidalı Kompresör Tamiri  ve Bakımı Nasıl Yapılır?

Basınçlı hava elde etmek için kullanılan vidalı kompresörler, piston bulunmayan ve iç içe geçmiş rotor çiftinin yer aldığı bir kompresör çeşididir. Pistonlu kompresörlere göre farklı şekilde arıza yaptıklarını söylemek yanlış olmaz. Bu yüzden kompresör servisi sırasında tamir ve bakımı yapılan işlemler de pistonlu kompresörlere göre farklılık gösterir. Vidalı kompresörlerde çok sık ortaya çıkan sorunlar şu şekildedir;

  • Vidalı kompresör çalışırken bir anda durabilir ve tekrar çalışmayabilir.
  • Çok fazla yağ tüketimi olması halinde birtakım arızalar meydana gelebilir.
  • Ayrıca kompresörün genelde yükte çalışması çeşitli arızalar oluşturabilir.
  • Kompresörde bulunan emniyet supabı çok sık aralıklar ile açılıp kapanabilir.
  • Bunların yanı sıra kompresörün boşta çalışması ve aynı zamanda yüke geçmede sıkıntı yaşanması ya da hiç geçememesi yine bir arıza nedenidir.
  • Diğer yandan kompresörü hiç beklenmedik anda aniden durdurmak ve sonrasında hava emici filtrelerden yağ akması yine arıza nedeni olarak karşımıza çıkar.

Vidalı kompresör bakımı da aynı şekilde yine alanında uzman ve tecrübeli çalışanların görev alması gerekir. Bu kişiler öncelikle oluşan arıtanın tespitini yapar ve hangi nedenle ortaya çıktığını bulmaya çalışır. Bunun ardından ise gerekli ölçümler ve analizler yapılarak arızanın nasıl giderileceği belirlenir. Bunun yanında eğer gerekli ise parça değişimi yapılır ve değişimin orijinal parçalar ile yapılması gerekir. Ayrıca parça değişimi de yine titiz ve özenli bir işçilik ile yapılmalıdır ki; değişim sırasında kompresörün diğer sağlam parçalarına hiçbir şekilde zarar verilmesin.

Siz de ister vidalı kompresör ister pistonlu kompresör çeşitlerinden birine sahip olun, bakım sürecinde her zaman konusunda uzman ve deneyimli teknisyenler ile çalışmaya özen gösterin. Çünkü buna dikkat etmeniz hem alacağınız hizmet hem de maddi açıdan her zaman karlı çıkmanıza olanak sağlar. Eğer sahip olduğunuz kompresörler için kaliteli ve profesyonel bir hizmet almazsanız, daha sonradan istenmedik sorunlar ile karşı karşıya kalabilir ve bunun yanında işlerinizin aksamasına neden olabilirsiniz.

Kompresör Tamiri Nasıl Yapılır?

Kompresör tamiri nasıl yapılır? konusunda çeşitli bilgiler sunacağımız bu yazımızda sizler de kompresör tamiri hakkında istenen bilgilere ulaşabilirsiniz. Alanında uzman ve deneyimli kadrosu ile kompresör tamiri hizmetleri veren firmamız, aynı zamanda siz müşterileri için profesyonel çözümlerin en doğru adresidir.

Kompresör tamirinde ihtiyaç uyduğunuz her konuda bizimle iletişime geçebilir ve sizlere sunduğumuz ayrıcalıklı hizmetlerden faydalanabilirsiniz. Kompresör tamir ve bakım hizmetleri sunan firmamız, kaliteden ödün vermeden çalışmalarını sürdürdüğü gibi aynı zamanda sektör bünyesinde en uygun fiyat aralıkları ile hizmet veren firmalar arasında yer alır.

Kompresör tamiri nasıl yapılır? konusunda detaylı bilgiler vermeden önce kompresör ile ilgili birtakım bilgiler vermeye çalışalım. Kompresör ve tamiri konusunda daha fazla bilgi sahibi olmak için ilk olarak kompresör nedir ve çeşitleri nelerdir? Bu konularda üzerinde durarak kompresör hakkında daha geniş bilgiler verelim. Öncelikle kompresör nedir? Buna bakalım.

Kompresör Nedir?

Kompresör, gazları ya da havayı atmosfer basıncından yüksek noktalara çıkararak bu seviyedeki basınç ile sıkıştırmaya yarayan motorlu makinelerdir. Ayrıca kompresör atmosferden gelen havayı sıkıştırma görevini üstlenir. Basınçlı hava gerekli olduğunda kompresörler ile istenen hava desteğini sağlamak adına pnömatik çalışma sistemi kullanılır. Havayı sıkıştıran bu motorlu makineler ile basınçlı hava elde etmek için oldukça etkili cihazlar olarak karşımıza çıkar ve basınçlı havaya ihtiyaç duyulduğunda tüm gereksinimleri karşılar.

Kompresör Çeşitleri

İki tip kompresör çeşidi bulunur ve bunlar pistonlu kompresör ve vidalı kompresör olarak ikiye ayrılır. Her iki kompresörün tamiratı farklı şekillerde yapılır ve bu yüzden kompresör tamiratlarını farkı şekilde incelemek daha doğru olur.

Pistonlu Kompresör Tamiri

Pistonlu kompresörlerin tamirinde kaliteli bir işçiliğin yanı sıra özenli bir çalışma süreci gerektirir. Bu tür kompresörlerin arızalanma nedenleri arasında ilk olarak öne çıkan yeterli soğutma sistemlerine sahip olmamalarıdır. Soğutma sistemlerine bağlı ortaya çıkan arızalarda yapılan tamirat işlemlerinde orijinal ya da orijinale yakın parçaların kullanılması gerekir. Genel olarak pistonlu kompresörleri oluşturan parçalar aşağıdaki gibidir;

  • Ana gövde

  • Krank

  • Biyel kolu

  • Piston

  • Segman

  • Silindir

  • Sibop

Pistonlu kompresörler yapı itibari ile araç motorları için çok fazla benzerlik gösterir. Bu yüzden kompresörü oluşturan parçalar da birbirine çok fazla benzer.

Pistonlu kompresörlerde yeterli soğutma sistemi olmadığı için devamlı çalışması halinde siboplar aşırı derecede ısınır. Sibopların çok fazla ısınması halinde ise yağ seviyesi her geçen an düşer ve kompresördeki segman yağsız olarak çalışmaya devam ettiği için aşınma gibi problemler meydana gelir. Segman aşındığı durumlarda silindirlerin de çizilmesi muhtemeldir. Ayrıca silindirden kopan parçaların biyel ya da pistonlara zarar vermesi de mümkündür.

Bu süreç işlerken krank rulmanları da bozulabilir ve bunun yanında hasar gören biyel kolu kaynaklı gövde çatlamaları ya da kırılmaları da gündeme gelebilir. Bunlara benzer sorunların meydana gelmesi pistonlu kompresörün tamamen kullanılmaz bir duruma gelmesine neden olabilir ve bunun sonucunda ise tamirat gerektiren işlemlerin yapılması ortaya çıkar.

Pistonlu kompresör tamir edilirken öncelikle yağ seviyesinin bakılması gerekir. Bunun nedeni meydana gelebilecek tüm problemlerin yağ seviyesinin düşmesinden kaynaklanmasıdır. Yağ seviyesinin yanında kontrol edilmesi gereken başka bir husus da yağ sızıntısıdır. Kompresörde bir yağ sızıntısı varsa, yağ seviyesinin düşme nedeni bu sızıntı olabilir.

Yağ sızıntısının da kontrol edilmesinin ardından kompresörden herhangi bir ses gelip gelmediğine bakılır. Tabi makinenin basınç oranı, titreşimi ve ve soğutma sistemi üzerinde de çeşitli ölçümlerin yapılması gerekir. Bu ölçümler arızanın tespit edilmesinde oldukça faydalı olur. Ayrıca yapılan ölçümler değişmesi gereken parçalar konusunda da bilgi verir. Parça değişimleri biraz önce de ifade etmiş olduğumuz gibi orijinal veya orijinale yakın parçalar ile yapılmalıdır.

Bu şekilde değişmesi gereken parçalar değiştirilir ve değişimin ardından kompresör kısa aralıklar ile çalıştırılır. Makinenin kısa aralıklar ile çalıştırılması hem değiştirilen parçalarda hem de diğer aksamlarda kontrol sağlanması içindir.

Yapılan kısa süreli testler ile makinenin verimli bir şekilde çalışıp çalışmadığı da kontrol edilmiş olur. Kontroller sonrasında kompresörde farklı bir sorun da yaşanmadığı taktirde tamir işlemleri tamamlanmış demektir. Tamir sürecinin sona ermesi ile kompresör kaldığı yerden çalışmaya devam edebilir.

Vidalı kompresör servisi: tamir ve bakım

Vidalı Kompresör Tamiri

Vidalı kompresörler basınçlı hava elde etmek için kullanılan motorlu makinelerdir. Ayrıca vidalı kompresörlerde piston bulunmaz. Bunun yerine iç içe geçmiş olan rotor çifti bulunur. Bu tür kompresörlerde arızalar farklı şekillerde meydana gelebilir. Bu nedenle tamirat işlemlerinde her zaman konusunda uzman ve tecrübeli teknisyenlerin görev alması gerekir. Pistonlu kompresörlerde olduğu gibi vidalı kompresörlerde de parça değişimleri her zaman orijinal ya da orijinale yakın parçalar ile değiştirilmelidir.

Bir vidalı kompresörün çalışma prensibi, genel olarak bakıldığında pistonlu kompresörlere göre çok farklıdır. Bu nedenle vidalı kompresörler, pistonlu kompresörlere göre farklı şekilde tamir edilir. Ayrıca vidalı kompresörlerde bazı sorunlar çok sık görülür. Sık sık ortaya çıkan bu sorunları aşağıdaki gibi sıralamak mümkün olur;

  • Kompresörün çalışırken aniden durması ve bir daha çalışmaya başlaması

  • Yağ tüketiminin aşırı olması ve bu nedenle çeşitli arızaların meydana gelmesi

  • Kompresörün çoğu zaman yükte çalışması

  • Kompresördeki emniyet supabı sık aralıklar ile açılıp kapanması

  • Kompresörün zaman zaman boşta çalışması ve yüke geçmede zorluk yaşaması ya da hiçbir şekilde geçememesi

  • Kompresör aniden durdurulması halinde hava emici filtrelerden yağ gelmesi

Yukarıda yer alan vidalı kompresör arızalarında her zaman uzman teknisyenlerin görev alması ve gereken müdahaleleri yapması gerekir. Bunun yanında parça değişimleri de yine aynı şekilde alanında uzman ve deneyimli personellere bırakılmalıdır. Kompresörde oluşan sorunlarda pistonlu kompresörlerde olduğu gibi birtakım ölçüm ve analizler yapılır. Bu ölçümler ve analizler ile kompresördeki arızanın tespit edilmesi sağlanır.

Tespit edilen arızanın sonrasında teknik servis tarafından gereken işlemler yapılır ve arızanın türüne ya da parça değişimine göre fiyat belirlemesi de yapılır. Ayrıca vidalı kompresörlerde de aynı pistonlu kompresörlerde olduğu gibi parça değişimlerinde orijinal ya da orijinal yakın parçalar kullanılır. Böylece tamirat sonrasında benzer sorunlar tekrar yaşanmaz ve parça kaynaklı sorunlar ortaya çıkmaz.

Vidalı kompresör servisi hizmeti kapsamında ek ücretle parça değişimi yapılmaktadır.

Kompresör Tamirinde Parça Değişimi Gerekir Mi?

Kompresör tamirinde parça değişimi arızanın durumuna göre şekil alır. Yani eğer ortaya çıkan arızanın tamir edilmesi için parça değişimi zorunlu ise bu değişim yapılır. Kompresörler farklı nedenler ile arızalanabilmekte ve bunun yanında hiç beklenmedik anda istenmedik sorunlar ortaya çıkarabilmektedir.

Bu sorunlardan bazılar parça değişimi yapılmadan çözüme ulaştırılabilirken bazılarında ise parça değişimi yapmadan çözüm elde etmek söz konusu bile olmamaktadır. Burada parça değişimine karar verecek olan tamamen tamir sürecinde görev alan ve işinde uzman olan teknisyenlerdir.

Çünkü gereksiz yere parça değişimi yapılması da müşterinin maddi açıdan zorlanmasına neden olabilir. Ancak gerekli olduğu durumlarda parça değişimi yapılmaması da kompresörde daha ciddi sorunların meydana gelmesinde etkili olur. Bu yüzden tüm tamir sürecinde uzman bir ekip ya da personelin görev alması oldukça büyük bir önem arz eder.

Özetle, kompresör parçaları için değişim, kompresörlerdeki sorunlara göre değişmektedir.

Kompresörlerde Hangi Yağ Kullanılır?

Pistonlu ve vidalı kompresörlerde hangi yağın kullanılacağını bu yazımızda sizlere aktardık.

VİDALI KOMPRESÖRLERDE HANGİ HANGİ YAĞ KULLANILIR?

Vidalı kompresör sistemleri birçok hareketli ve metal yapıya sahip elemanın yer aldığı sistemlerdir. Çalışır halde iken metal yüzeyler için zarar oluşturabilecek derecede sürtünme meydana gelir. Sürtünme sonucunda ise sıcaklık artışı oluşarak sistemde yer alan parçaların zarar görmesi kaçınılmaz hale gelir. Bu sebeple kompresörlerde doğru yağlama yapılması sistemin performansını ve verimini etkileyen en önemli unsurlardan biridir. Kompresörlerde yer alan yatak, piston ve dişliler düzenli ve periyodik bir takvimde yağlanmalı, bakım işlemleri süreleri aksatılmadan yapılmalıdır.

Kompresörlerin istenilen verimlilikte çalışabilmesi adına üretilen yağ çeşitleri, çalışma koşulları ve sürelerine göre farklı içeriklere sahip bulunmaktadır.

Vidalı kompresörlerde kullanılan yağlar,

  • Mineral kompresör yağları
  • Sentetik kompresör yağları
  • Tam sentetik kompresör yağlar

Mineral Kompresör Yağları

Pistonlu kompresör modellerinde de kullanılan mineral yağlar, vidalı kompresörlerin de yağlanması ve soğutulmasında kullanılmaktadır. Paslanma ve korozyon şartlarına oldukça dayanıklı bir yağıya sahip olan bu tür yağlar, hava ve sudan kolayca ayrılabilme özelliği sayesinde filtrelerin tıkanmasını engeller. Böylece yağ tüketimi önemli ölçüde azalırken, kompresör yardımıyla elde edilen çıkış havasının daha kaliteli olması sağlanır.

Sentetik Kompresör Yağları

Özellikle vidalı kompresörlerin yüksek basınç ve yüksek sıcaklık altında çalıştığı alanlarda kompresör yağlarında oluşması muhtemel karbonlaşma ve çamurlaşmayı en alt seviyede tutar. Böylece vida gurubunun hassas yapısı korunarak kompresörden daha yüksek verim elde etme imkânı sağlanır. Kompresörlerin çalışma zamanları, devreye giriş-çıkış sürelerine bağlı olarak 5000 ila 6000 saat aralığındaki sürelerde özelliğini muhafaza ederek performansı aynı düzeyde tutabilir.

Tam Sentetik Kompresör Yağları

Genellikle zor çalışma koşulları altında faaliyet gösteren yeni teknoloji ürünü vidalı kompresörlerde yağlama ve soğutma amaçlı olarak kullanılır. Sentetik bazdaki yağlarla yeni teknoloji katkıların sentezlenmesi sonucu elde edilen bu tür yağlar, vidalı kompresörlerin yüksek sıcaklık ve basınç altında yüksek performans ve verimlikle çalışmasına olanak sağlar. Kompresör yağlarında oluşması muhtemel karbonlaşma ve çamurlaşmayı önleyerek vida gurubunun en üst düzeyde korunmasını mümkün kılar. Hava ve sudan kolayca ayrışabilme özelliği sayesinde filtrelerin daha uzun ömürlü olmasına olanak sağlar.

PİSTONLU KOMPRESÖRLERDE HANGİ YAĞ KULLANILIR?

Pistonlu kompresörler diğer tür kompresörler gibi içerisinde metal aksama sahip parçalar barındıran cihazlardır. Metal parçaların birbiriyle temas etmesi sonucunda sıcaklığın oluşmaması ve sistemde arıza meydana gelmemesi adına doğru yağlama yapılması zorunludur. Doğru yağ seçimi ve bakım kompresörlerin uzun ömürlü olmasına ve yüksek performansla çalışmasına olanak sağlar. Bu sebeple yağ seçimi ve yağ değişimi gibi işlemlerin uzman servisler tarafından yapılması oldukça büyük öneme sahiptir.

Kompresörlerin ihtiyaç duydukları sürelerde yağlanmaması halinde, metal parçaların sürtünme sebebiyle aşınması ve ortaya çıkacak olan yüksek ısı sebebiyle zarar görmesi kaçınılmazdır. Bu gibi durumlarda önemli arızalar meydana gelebildiği gibi, kompresörlerin gövdelerinde çatlamalar oluşması ve atıl hale gelmesi muhtemeldir. Vidalı ve paletli kompresörlerde de güvenle kullanılan yağ çeşitleri,

  • Mineral yağlar

  • Sentetik yağlar

Mineral yağlar: Paslanma ve korozyon oluşma ihtimali yüksek çalışma şartlarına oldukça dayanıklı bir üründür. Önemli özelliklerinden biri de hava ve sudan kolay ayrışabilmesidir. Bu özelliği sayesinde kompresörlerde bulunan yağ fitrelerinin tıkanması önlenir. Böylece gereksiz ve fazladan yağ kullanımının önüne geçilir. Ayrıca kompresör vasıtasıyla elde edilen çıkış havasının istenilen kalitede olması da mümkün hale gelir.

Sentetik yağlar: Pistonlu, vidalı ve paletli kompresörlerde kullanılabilen sentetik yağlar, yani teknolojiye ve üstün koruma özelliklerine sahip katkılarla sentez edilmesiyle elde edilmektedir. Yüksek sıcaklığa ve basınca dayanıklılık özelliğiyle öne çıkan sentetik yağlar, kompresör yağlarında oluşması muhtemel karbonlaşma ve çamurlaşmayı önler. Böylece yağ filtrelerinin daha uzun ömürlü kullanımına olanak sağlar. Ayrıca, paslanmayı önleyerek kompresörün uzun yıllar sorusuz bir şekilde çalışmasına olanak sağlayan sentetik yağlar, uzun çalışma saatlerine rağmen bozulmadan kullanılabilme özelliğine sahiptir. Uzun servis aralıkları sayesinde işletmelerin bütçesine önemli katıklar sağlayarak bakım masraflarında geri kazanımlar oluşturur.

Kompresörlerin istenilen verimde ve performansta çalışması, düzenli bakım ve yağlamayla mümkün olabilmektedir. Hatalı yağ seçimleri ve düzensiz bakım halinde beklentilerin karşılanması neredeyse imkânsızdır. Bu sebeple üretim alanlarının en önemli cihazları konumunda bulunan kompresörlerin uzman servis sağlayıcıları tarafından düzenli ve sürekli bakımı yapılmalıdır.

Kompresör bakımı işlemi yapılırken en çok dikkat edilmesi gereken yağ değişimi, yağ filtresi ve doğru yağ kullanımıdır. Buna dair detayları bu yazımızda sizlerle paylaştık.

KOMPRESÖRLERDE KAÇ NUMARA YAĞ KULLANILIR?

Vidalı kompresörler de Shell corona 68 numara yağ veya muadili kullanılır.  Pistonlu kompresörler de 20/50 numara yağ kullanılır, istisna yoktur.

Vidalı kompresör bakımı hakkında detaylar: https://www.kompresorteknikservis.com/vidali-kompresor-servisi/

Merak ettiğiniz soruları yoruma yazın cevaplayalım.

Kompresör Nedir? Kompresör alırken nelere dikkat edilmeli?

Kompresör nedir, vidalı ve pistonlu kompresör nedir, kompresörlerin çalışması nasıldır, kompresör seçerken nelere dikkat edilmelidir, kompresörlerin kullanım alanları, kompresör türleri nelerdir? İşte tüm bu soruların  yanıtlarını bu yazımızda yanıtladık.

Hava ve diğer gaz çeşitlerini atmosfer basıncı olan 1013 Milibardan daha büyük oranlarda sıkıştırmak kullanılan, elektrikli motorla çalışan makinelere kompresör denir. Çalışma prensibi temel olarak atmosferden emdiği havayı elektrik motoru ile sıkıştırmasına dayanmaktadır.

Yüksek basınçlı havaya ihtiyaç duyulan her nokta da kullanılması mümkün olan kompresörler, pnömatik sistemlerin çalışmasını sağlayan temel devre elemanlarıdır. Kompresörler belirli bir oranda hava emişi de sağlar. Bu sayede istenilen alanda atmosfer basıncın altına iniş de mümkün olabilir. Vakum işlemi yaparken kompresör pompası mekândaki gaz veya havayı ortamdan dışarı çekmektedir.

Kompresörün Gelişimi; 1650 Yılında ilk kompresör çalışmalarına Otto Von Geuricke önderlik etmiştir. Pompa ve vakum teknolojisinde önemli gelişmeler sağlayan bilim insanını, 1829 Yılına dek çalışmalarını sürdüren William Man tamamlamış ve Kompresör patentini almayı başarmıştır.

Kompresörler, gelişimleri ile insan gücü ile yapılan pek çok işin makineleşmesini sağlayan ürünlerdir.

Kompresörlerin Çalışma Prensipleri

Kompresörlerin genel manada çalışma prensibine detaylı bir şekilde baktığımızda; Makinenin elektrik motorundan aldığı gücü vakum yapmak için kullandığını görüyoruz. Kompresör içine emilen hava, sıkışarak basınç elde etmektedir. Sonrasında havayı tahliye etmek yani püskürtmek için her hangi bir itiş gücüne ihtiyaç duyulmamaktadır.

Kompresörler ekonomik seçilmelidir. Çünkü bir işletme de devamlı olarak ihtiyaç duyulan basınçlı havayı sağlayabilmek için makinelerin devamlı çalışması gerekmektedir. Bu da bir işletme için ekstra enerji maliyeti anlamına gelmektedir. Ekonomik bir kompresör seçmek için işletmenin ihtiyaç duyduğu basınçlı hava üst limitinde %20-30 daha yüksek kapasiteye sahip makineler tercih edilmelidir.

Bu sayede kompresör sürekli olarak devredeki havayı tamamlamak için çalışmayacaktır. Elektrik enerjisinin hava basıncı elde etmek için kullanılması yatırım maliyetini arttıran unsurlardan biridir.

Kompresör Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kompresör seçiminde dikkat edilmesi gerekenler, konusunda iki farklı görüş öne çıkmaktadır. Bu görüşler genel olarak kompresör kapasitesi ve işletme ihtiyacı olan basınçlı hava miktarına ilişkindir. Bir takım kompresörlerde büyük tank ve büyük motor avantaj sağlarken bir takım işletmelerde küçük tank ve küçük motor daha ekonomik olabilir.

Bir otomobil fabrikasında kullanılan kompresör ile küçük bir işletmede kullanılan kompresör aynı güce sahip olduklarında işletmelerden biri zararlı biri bu denklemden karlı çıkacaktır. Bu nedenle az elektrik sarfiyatı nedeni ile küçük kapasiteli kompresörler tercih edilmemelidir.

Kompresör seçimini etkileyen diğer unsurlara baktığımızda;

  • Kompresör Tipi

  • Temiz basınçlı hava kapasitesi

  • Özgül enerji tüketimi

  • Hava miktarı

  • İşletme basıncı

Öne çıkan önemli Kriterler olarak karşımıza çıkmaktadır. Soğutma sistemlerinde en önemli devre elemanı olan kompresörler aynı zamanda bir torna makinesinde frenleme devre elemanı olarak da kullanılabilir. Bu nedenle ürünün oldukça geniş bir alanda çalıştığını söylememiz yanlış olmayacaktır.

Pozitif ve Dinamik Kompresörler Nedir?

Kompresörler dinamik ve pozitif kompresörler olmak üzere iki sınıfa ayrılırlar. Dinamik kompresörlere turbo kompresörler de denmektedir. Dinamik kompresörlerinin en önemli artısı hava çıkışı olduğu sırada da hava depolaması yapabilmesidir. Hava türbinleri kullanarak yüksek hıza ulaşmasını sağlanan kompresör dönüş motorları, daha sonra çıkış hızı düşürülerek devamlı basınç elde edilir.

Havanın akış yönüne göre kullanılmak için üretilmiş iki farklı dinamik kompresör vardır. Santrifüj ve Eksenel kompresörler, motor gücünde büyük değişikliklere ihtiyaç duymadan debi dönüşümünü sağlamaktadır.

Sanayi tesislerinde büyük oranda pozitif Deplasmanlı kompresörler kullanılır. Belli bir hacim limitinde sıkıştırılması prensibine bağlı çalışmaktadır. Pozitif Deplasmanlı kompresörlere hava, emiş regülatörü ile alınmaktadır. Daha sonra haznenin sahip olduğu hacim küçültülmekte ve istenilen basınç elde edilmektedir.

Dönem mekanizmalı ve Doğrusal mekanizmalı iki farklı kompresör tipi vardır. Doğrusal mekanizmalı kompresörlerde diyafram ve piston tipi pompa kullanılırken, Dönen mekanizmalı pompalarda, Çengel Rotorlu, Sıvı çemberli, Paletli ve Sarmal mekanizmalar kullanılmaktadır.

Tüm kompresör tiplerini şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Pistonlu kompresörler

  • Vidalı kompresörler

  • Eksenel kompresörler

  • Merkezkaç Kompresörler

  • Pozitif kompresörler

  • Hidrolik kompresörler

  • Buhar ve gaz kompresörleri

Gibi 7 Temel sınıfta kompresörleri çeşitlendirmek mümkündür.

Merkezkaç Kompresörler; Havayı dairesel haznesinde depolar. Havanın daire merkezinde dönme hareketi yaptırılması ile hızlanmaktadır. Fakat bu akış dairenin dış kısmına ilerledikçe yavaşlamaktadır. Bernoulli prensibi hız düştüğünde basıncın artığını işaret etmektedir. Merkezkaç kuvvetli kompresörler, Bernoulli prensibi ile çalışmaktadır.

Merkezkaç kompresör kullanan işletmelerin makineyi dikkatli bir şekilde sabitlemesi gerekmektedir. Aksi taktirde oluşan savrulma kuvveti kompresörün büyük hasar almasına neden olabilir. Merkezkaç kompresörler yağlama yapmayan ürünlerdir. Yağ ve buhar oluşturmaz. Sadece dönme yataklarında olan sürtünme, önemli oranda uygun maliyetlere üretilmesini mümkün kılar.

Eksenel Akımlı Kompresör; Dönme eksenine paralel hareket eden hava, helisel akım oluşturur. Söz konusu dönüş sürekli akımı arttırarak kompresörün hava üretmesini sağlar. Eksenel kompresörler yap-boz ürünlere benzemektedir. Parçalar birbirine eklenerek son halini alır. Dönen kısımların merkezde olmasından dolayı merkez kaç kuvvetinden etkilenmez.

Hidrolik Kompresör; Suyun düşüş kuvvetini kullanarak ek mekanik parçaları kullanmadan hava basıncını oluşturan mekanizmayı çalıştırır. Suyun çevirdiği pervanenin hava akımı oluşturduğunu söylemek daha basit bir ifade olacaktır. Kurulum maliyeti yüksek olsa da verimliliği son derece yüksektir.

Buhar ve Gaz Kompresörleri; Hava çıkışının gerçekleştiği bir ağıza sahip olsa da aynı ağızdan buharda çıkmaktadır. Buhar çıkışı ısıya ihtiyaç duyulan ortamlarda ısıtma için kullanılabilir. Hazneden atılan hava ile karışan buhar ortam ısıtmasını sağlar. Hareketli bir parçası olmayan kompresör de vakum etkisini oluşturan güç buhar ya da diğer gazlardır.

Hidrolik Kompresörler; Hidrolik sistemlerde sabit devre parçalarıdır. Fakat hareketli sistemler olarak da kullanılan tipleri vardır. Hareket etmeyen sistemler sabit bir nokta da monte edilerek kullanılan sistemlerdir. CNC ve Torna tezgahlarında sabit sistemli hidrolik kompresörler kullanılmaktadır.

Hareketli sistemli kompresörlerin kullanım alanına baktığımızda, daha çok araçlarda kullanıldığı görülmektedir. İnşaat araçları başta olmak üzere, kamyonlar, çekiciler ve damperli taşıma araçlarında kaldırma gücünü oluşturmak için kullanılır. Otomobillerde kullanılan hidrolik direksiyonların da arkasında küçük kompresörlerin gücü yatmaktadır.

Pistonlu Kompresör; Atmosfer havasını sıkıştırmak için kullanılan kompresör türlerinden biridir. Piston yatağı içinde ileri ve geri hareket eden pistonun ölü noktalar arasında her hareket edişi hava üretimini sağlar. Piston hareketleri hava emişini mümkün kılarak hazne de hava sıkışmasının önünü açar. Düşük basınçlı havaya ihtiyaç duyulan noktalarda tek kademeli kompresörler, yüksek basınca ihtiyaç duyulan noktalarda ise çift kademeli kompresörler kullanılmalıdır. Kompresör üzerinde;

  • Piston

  • Elektrik motoru

  • Kayış-Kasnak bölümü

Kullanılarak hareket ettirilmektedir. Bu hareket kompresör deposunda ihtiyaç duyulan sıkışmanın aktarılmasını mümkün kılar.

Vidalı kompresör modelleri

Vidalı kompresör nedir?

Vidalı Kompresör Basınçlı hava ile çalışan makine ve aletlerin ihtiyacı olan basınçlı havayı sağlar. Genelde 7-8 bar arası basınçla çalışır. Elektrikli tesislerde, sabit tip, elektrik motorlu vidalı kompresörler kullanılır. Motor gücü ihtiyaç duyulan hava miktarına bağlı olarak değişir. Yağsız tipleri olmakla birlikte, genel uygulamalar için, kilowatt başına hava debisi daha yüksek olan ve daha uzun vida çalışma ömrü olan yağ enjeksiyonlu vidalı kompresörler tercih edilir.

Pistonlu Kompresör nedir?

Pistonun alt noktaya olan hareketiyle atmosfer gazının emilmesi sonucunda kuru hava filtresi sayesinde temizlenir ve emme sübaplarından geçerek bir sonraki adıma başlar ve aynı şekilde üst noktaya olan hareketiyle basma sübapları sıkıştırılır. Elektrik motoru kayık-kasnak sistemi, kafa bloğu sayesinde teşvik edilir. Kafa bloğunun, pistonlarla silindirler arasında, krank ana ve yatak rulmanlarının yağlanması amaçlanır. Bunun akabinde özel olarak üretilen pistonlu kompresör yağları biyel kollarındaki yağlama çubukları sayesinde çarpmalı yağlama sistemiyle yağlanıp sonuçlandırılır.

Kompresörlerin Kullanım Alanları

Kompresörler endüstriyel boyutta hemen hemen her işletmede kullanılır. Küçük ya da büyük olması fark etmeksizin, Petrol rafinelerinden oto lastik değişimi yapan küçük işletmelere kadar her nokta da karşımıza çıkabilir.

Basınçlı havanın gücü kullanılarak sıkma-sökme işlemleri, Gaz sıkıştırma, mekanik dönüş hareketine ihtiyaç duyulan makinelerde pnömatik dönüş gücü, harmanlama, karıştırma, kaldırma, indirme, taşıma, kilitleme, soğutma, eğme, bükme gibi onlarca farklı hareketi basınçlı hava gücü ile yapabilmek mümkündür. Kompresörler değişik basınç dayanımları ile üretilebilir. 0-40 Bar hava sıkıştırma gücüne sahip kompresörler en çok talep edilen ürünlerdir.

Kompresör Servisi: Bakım ve Tamir

Kompresör bakımı periyodik olarak yapılır. Perdiyodik olarak kompresör bakımının yapılması, kompresörden alınacak verimi ve kullanım süresini arttırır. Kompresör bakımının hangi zamanlarda yapılacağı bilsine kompresörü alırken yanında verilen kitapçık üzerinden ulaşılabilir. Pistonlu kompresörde bakım ise yağın bozulup değişiminin gerekmesiyle yapılır.

Kompresör servisi hizmeti alırken, kompresörünüzün tamir mi bakım mı gerektirdiği iyi tespit edilmelidir. Kompresör tamiri yapılırken parça değişimleri yapılabilmektedir, bu nedenle kompresör servis bedeli artış göstermektedir. Piston, ana gövde, krank, segman, sibop, biyel kolu gibi parçaların değişimi gerekebilir. Kompresör tamiri ve bakımı için hizmet alırken uzman bir ekip tarafından yada kompresör üreticisi olmasına dikkat edilmelidir.

Kompresörlerde Kış ve Yaz Bakımı Yaptırdınız Mı?

Mevsimsel farklılıklara göre kompresörler bakımı gereklidir. Özellikle yaz aylarında artan sıcaklık ve nem, basınçlı hava sisteminde daha fazla su oluşmasına sebep olmaktadır. Yaz ve kış sıcaklıkları kıyaslandığında yazın en yüksek sıcaklıkta (50 C°) kış mevsimindeki (15 C°) sıcaklığa oranla Yaklaşık % 650 oranında daha yüksek oranda su buharı oluşmaktadır. Kompresörleri yaz mevsimine hazırlarken hava tanklarının kontrolü önemlidir. Nemli hava tankları basınçlı hava hattının su oluşumundan etkilenecek olan ilk bölümüdür. Tankta fiziksel bir etki oluşmamasına rağmen, su tahliyelerinin kontrol edilmesi ve bakımın üretici tarafından belirlenen talimatlara göre yapılması gerekir.

Kompresörlerin yaza hazırlanmasında yapılması gereken bir başka şey de, verimsiz olan manuel su tahliyelerinin hava kaybına sebep olmayan otomatikleriyle değiştirilmesi olmalıdır.Yaz aylarında filtrelerin de buhar oluşumundan etkilenmesi kuvvetle muhtemeldir. Yaz dönemlerinde filtrelerde oluşan basınç kaybı işletmelerin maliyetini artıran etkenler arasında yer almaktadır. Bu sebeple mevsim değişikliklerinde basınç kaybının azaltılması adına filtrelerin de değiştirilmesi gereklidir.

Kompresör yaz ve kış bakımı

Kompresörlerin Kışa Hazırlanması

Kompresörler yaz aylarında olduğu gibi, kış günlerinde de farklı koşullara göre hazırlanmalı, elde edilecek verimde düşüş yaşanmamalıdır. Yıl içerisinde çalışma koşulları sebebiyle farklı sorunlar oluşmakla birlikte, kış aylarında farklı sorunlarla karşı karşıya kalınabilmektedir. Kompresörlerin kış aylarına hazırlanmasında dikkat edilecek hususlar arasında,

  • Su tahliyelerinin kontrol edilmesi

  • Hava filtrelerinin bakımının yapılması

  • Hava kaçağı mevcutsa tespit edilerek giderilmesi

  • Isı geri kazanımı yer almaktadır.

Her iki mevsim koşulları da, kompresörün verimliliğini olumsuz etkileyebilmektedir. Bu sebeplerle oluşan ekstra maliyetler de işletmelerin bütçe kayıplarına sebep olabilmektedir. Su tahliyelerinin tıkalı oluşu, düşük sıcaklıklarda önemli problemlerin yaşanmasına sebep olabilmektedir. Aynı şekilde filtrelerde yaşanacak olan tıkanmalar havadaki partikülleri tutamayarak kontaminasyona sebep olabilmekte ve sistem daha fazla enerjiye ihtiyaç duymaktadır.

Bu tür ekstra harcamalardan korunmanın en güvenilir yöntemi ise, sektörde uzmanlaşmış bakım servisleriyle yıllık bakım anlaşması yapmaktır. Böylece mevsimsel dönüşlerde kompresörlerin bakım ve onarımı ihtiyaca uygun şekilde yapılabilmekte, işletme verimliliğinde herhangi bir düşüş yaşanmadan çalışmalar aralıksız bir şekilde devam ettirilmektedir.

Kompresör yağ değişimi nasıl yapılır: https://www.kompresorteknikservis.com/kompresor-yag-degisimi-nasil-yapilir/3324/

Kompresör Tamiri Hakkında Detaylı Bilgi: https://www.kompresorteknikservis.com/kompresor-tamiri/

Kompresör Yağ Değişimi Nasıl Yapılır?

Kompresörlerde yağ değişimi belirli periyotlarda yapıldığı takdirde, daha verimli ve uzun ömürlü kullanılabilmektedir. Sürekli hareket halinde bulunan mekanik parçaların bir araya gelmesiyle oluşturulan kompresörler, düzenli ve doğru şekilde yapılan bakımlardan geçmek durumundadır. Özellikle de vidalı kompresörler diğer türlerinden farklı bir şekilde üretilmekte ve bakım saatleri üretici firmalar tarafından önceden belirlenmektedir. Bu sebeple bu tür kompresörlerin bakım takviminde herhangi bir gecikme veya öteleme yapılmaması gereklidir.

Diğer tüm kompresör çeşitlerinde olduğu gibi vidalı kompresörler de konusunda uzman bir kompresör servisi ekibi tarafından yapılmalı, üretici tarafından belirlenen yönergeler eksiksiz bir şekilde uygulanmalıdır. Kompresör bakımlarının temelini

  • Yağ değişimi,

  • Yağ filtresi değişimi

  • Hava filtresi değişimi oluşturmaktadır.

Bazı işletmeler yağ değişimini bireysel olarak yapma yoluna gitse de, kalite ve verimin uzun süreli olabilmesi için uzman servisler tarafından yapılması tavsiye edilmektedir.

Kompresör Yağ değişimi Nasıl Yapılır?

Kompresör yağ değişimi vidalı kompresörlerde belirli bir saat belirlenmiş olmakla birlikte, pistonlu kompresörlerde bakım saati net bir şekilde belirlenememektedir. Bu sebeple yağ eksilmesi sürekli bir şekilde takip gerektirir. Kompresörlerin yağ değişim işlemleri, kompresörün kapalı konuma getirilmesiyle başlar. Bu işlem sonrasında,

  • Yağ boşatma hortumu kullanılarak cihazdaki tüm yağ boş bir teneke kutuya boşaltılır.

  • Yağın tamamen boşaltılması için kompresör kısa bir süre çalıştırılarak ( yaklaşık 5 saniye) yağ kalmadığından emin olunur.

  • Yağın tamamen boşaldığından emin olmak için çalıştırma işlemi aralıklarla birkaç kez tekrarlanabilir.

  • Yağ tamamen boşalınca yağ filtresi değiştirilir. Eski filtrenin sökülmesinden sonra yağ filtresinin contası yağlanmalı veya yeni yağ doldurulmalıdır.

  • Filtre değişiminden sonra yağ doldurma tıpasının açılması ve yağın doldurulması gerekir.

Tüm bu işlemler sonrasında kompresörün düzenli bir sesle çalışıp çalışmadığını 5’er saniyelik sürelerle cihazı açılıp kapatarak kontrol etmek gerekir. Yağ ve yağ filtresinin değişim işlemleri sonrasında kompresör sorunsuz bir şekilde ve yüksek verimle çalışacaktır. Ancak tüm bu işlemlerin doğru yapıldığından emin olmak için, sürekli ve düzenli bir şekilde bakımın sağlanacağı uzman servislerden destek almak cihazın ömrü adına gereklidir.

Kompresör tamiri: https://www.kompresorteknikservis.com/kompresor-tamiri/

Kompresör bakımı: https://www.kompresorteknikservis.com/kompresor-bakimi/

Kompresör Bakımı Yapan Firmalar

Kompresör bakımı kullanılan cihazların uzun ömürlü ve yüksek verimli çalışabilmesi için gereklidir. Kompresör bakımının temeli, yağlamanın düzenli ve doğru şekilde yapılmasıyla mümkün olabilmektedir. Kompresörün doğru bir şekilde yağlanması ve bakımı kompresör içerisinde yer alan hareketli parçaların zarar görmeden çalışabilmesine ve gerektiği zaman soğutulmasına olanak sağlamaktadır. Bu sebeple periyodik olarak yapılması zorunlu olan tüm işlemlerin, kompresör bakımı konusunda uzmanlaşmış servisler tarafından yapılması gereklidir.

Günümüzde kompresör bakım ve tamiri konusunda faaliyet gösteren birçok firma bulunmakla birlikte, seçilecek servisin kendi alanında referanslara sahip olmasına özen göstermek gereklidir. Uzun yılların bilgi birikimi ve tecrübelerine sahip bulunan firmalar arasında ilk sıralarda yer alan bazı servislere internet üzerinden kolayca erişmek mümkündür. Uzman firmalar arasında yer alan ve bu konudaki tecrübeleriyle önemli çalışmalara imza atan kompersorteknikservis.com 7/24 müşteri hizmetine hazır bir yapıda hizmet vermektedir.

Kompresör Bakımı Neden Önemlidir?

Kompresör bakımı sayesinde sürekli hareket halinde çalışan birçok parçanın düzenli ve yüksek verimle çalışması mümkün olabilmektedir. Aksi takdirde yağsız ve bakımsız kalan kompresörlerin arıza yapması ve devre dışı kalması muhtemeldir. İşletmelerde verimliliği en fazla etkileyen cihazlar arasında yer alan kompresörler, işinin ehli ve uzman servisler tarafından bakım ve onarım yapıldığında uzun yıllar sorunsuz bir şekilde kullanılabilmektedir.

Tüm kompresör çeşitleri konusunda önemli tecrübelere sahip servisler, cihaz tamiri ve bakımı konusunda beklentileri tam olarak yerine getirdiği gibi, bakım sonrası teknik desteklerle de işletmeleri güvence altına almaktadır. Günümüzün teknolojik gelişmelerine paralel olarak sürekli kendisini yenileyerek müşteri beklentilerini en üst düzeyde karşılayan kompresorteknikservis.com üzerinden kolayca erişim sağlayabileceğiniz bir konumda hizmete hazırdır.

Saniyeler içerisinde erişim sağlayabileceğiniz servisimiz, müşteri memnuniyeti ilkesinden ödün vermeden hizmet üretme prensiplerine bağlıdır. Kompresör bakımı, tamiri ve periyodik kontroller için haftanın her günü 24 saat prensibine göre hizmet üreten kompresortenkikservis.com sektördeki en uygun fiyatlarla da öne çıkmaktadır. Uzun ömürlü ve yüksek verimli cihazlara sahip olmak adına sitemizi ziyaret edebilir, ihtiyacınız olan her konuda geniş bilgi alabilirsiniz.

KOMPRESÖR TAMİRİ HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKENLER https://www.kompresorteknikservis.com/kompresor-tamiri/